petek, 6. maj 2011

Modri

Modri pozdrav modrim
Tukaj bomo komentirali uporabo sodobnega načina komuniciranja v primerjavi s klasičnim.

Lep pozdrav,
blue

9 komentarjev:

  1. Prsti in oči kar vlečejo,k pisanju v naš blog.
    Torej,če se opredelim za sodobno komunikacijo,to v bistvu že izvajam, saj pišem v dnevnik, ki ga bomo vsi brali.Nedvomno je to hitrejša pot, da se z nekom pogovarjam.
    Ker pa sem sama v otroštvu in mladostniških letih odraščala v "drugem" svetu,sem uporabljala "klasično" komunikacijo.Tu mislim predvsem na telefoniranje z "navadnega" telefona-doma smo imeli sprva "dvojčka" s sosedi.Za tiste malo mlajše naj na hitro povem, da to pomeni, da je bilo premalo telefonskih linij in je takratna pošta dva uporabnika vezala na isto linijo. To je pomenilo, da če so sosedovi govorili po telefonu, je bila linija zasedena in smo mi doma morali čakati, da so sosedje končali pogovor. Bilo je zelo mučno in komplicirano.Vem za primere, ko so si tako med seboj tudi nagajali.(niso odložili slušalke,...)
    Veliko sem pisala pisma prijateljem in sorodnikom.Potem pa sem nestrpno čakala odgovor. Med tem pa se je nove snovi in novic spet toliko nabralo, da so pisma imela po nekaj strani.Tudi bolj natančno smo potem vse opisovali.
    Skratka, menim, da je čas razdeljen na obdobja, ko smo se posluževali določene tehnike, ki se je z razvojem posodobila, kar je tudi nas postopoma "potegnilo naprej", da smo se posodobili in stopili v korak s časom.

    OdgovoriIzbriši
  2. Res je Marjetka, Blog nas kar vabi...naj zčnem...
    Komunicira vsak od nas že od rojstva, Najprej s prvim jokom, kasneje s kretnjami, mimiko, govorom, pisanjem, risanjem…
    Komunikacija je vir uspeha in seveda tudi neuspeha. Žal postaja medsebojno komuniciranje danes zanemarjena kategorija, saj je sodobna komunikacija izpodrinila osebni stik s sočlovekom in tako tudi občutenja, ki se razvijajo za zdrav medsebojni odnos, ki je nujno potreben tako v poslovnem kot tudi v privatnem svetu.
    Novosti tehnologije so danes neizbežne!
    V primerjavi s klasičnim načinom komuniciranja imajo sodobni načini komuniciranja kar nekaj prednosti. Izmenjava različnih dokumentov je veliko bolj preprosta, hitrejša, saj soudeleženec prejme dokumente takoj, pri klasičnem načinu smo pri izmenjavi dokumentov omejeni (hitrost poštne dostave, kvaliteta FAX sporočil,..). V nekaterih primerih (videokonferenca, webinajrji) je stik tudi bolj oseben saj soudeleženca tudi vidimo. Od sodobnih načinov komuniciranja sem največ uporabljala e-mail in internet, od vstopa v Dobin program višješolskega študija na daljavo pa se je moja uporaba sodobnega načina komuniciranja drastično povečala.
    Jaz osebno nekako pogrešam osebni stik z ljudmi, s katerimi komuniciram na daljavo, pa tudi kakšno klasično pismo poslano po pošti bi bilo zanimivo prebrati…Tako pa po pošti komunicirajo samo še položnice in reklamna sporočila… Pa na srečo v moj nabiralnik vsake toliko prispe še kakšna razglednica iz omamno lepih počitniških krajev.

    OdgovoriIzbriši
  3. Komunicirati namreč pomeni živeti. Komunicira vsak od nas že od rojstva - prvi jok, v trenutku rojstva, ko prijokamo na svet, predstavlja našo prvo komunikacijo - vsemu svetu sporočamo : Zdaj sem tu, med vami!
    Komunikacija je nedvomno vir vsakega uspeha, je pa lahko tudi vzrok za neuspeh. Uspešna notranja komunikacija povzroči homogenost organizacije - kar pomeni, da bodo zaposleni nastopali složno, tudi v najtežjih trenutkih. Uspešna zunanja komunikacija omogoči poslovne uspehe organizacije, pospeši prodajo in razširi tržišče. Komunikacija z uvedbo internetnih oblik izobraževanja in trženja ni izgubila na pomenu, prav nasprotno - skozi različne oblike trženja s poudarkom na potrebah kupcev, je pridobila nova področja uporabe. Medsebojno komuniciranje je pa danes zelo zanemarjena kategorija, pa vendar na njej temeljijo odnosi med ljudmi v vseh sredinah: doma, v podjetjih, na zabavah ... Uspešno komuniciranje pa je temelj vsake uspešne in dolgoročne kariere. Kaj pa klasika?
    Sodobna komunikacija je tako rekoč potisnila klasičen način komuniciranja na sam rob. Klasičen način komunikacije je meni osebno izražal več spoštovanja do posameznika, ker si z osebnim stikom to občutil drugače. Z vso sodobnostjo, ki smo jo danes deležni prav gotovo dosegamo hitreje mogoče tudi uspešnejše ter ceneje, kar je danes najbolj pomembno za doseganje ciljev, čeprav to še ne pomeni, da je to edini pravilen način. Živimo v svetu sodobne tehnologije, ki je vsako sekundo že zastarela in tako z dneva v dan stremimo k še boljšemu. Menim, da vsake lepe stvari je enkrat konec, le- to je samo vprašanje časa. Novosti tehnologije danes so neizbežne, želim pa si le eno, da bi naši otroci od vsega tega kar nam ponujajo, znali potegniti le dobre stvari, s katerimi bi si izboljšali življenje.

    OdgovoriIzbriši
  4. Pozdravljeni bralci,
    res obširna tema, o kateri bi se dalo povedati marsikaj. Kot je to omenjeno v zgornjih komentarjih, je razlika v komunikaciji nekoč in danes res velika - pa s tem ne mislim samo na "tehnično" podprtost komuniciranja, ampak tudi na sam način, uporabo besed in nenazadnje kulture oziroma pravi odnos in pristnost v komunikaciji.

    Toliko zaenkrat - še se bom oglasil,
    lep pozdrav,
    blue

    OdgovoriIzbriši
  5. Pa še eno vprašanje, povezano s to temo.
    Študij na daljavo - ali pomeni da so študenti na daljavo manj komunikativni? Vsekakor mislim da ne, je pa res, da se verjetno za ta način odločajo delovno aktivni, ki jim služba ali pa tudi stil življenja ne dopuščata klasičnega študija. Prepričan sem, da je sodobna komunikacija marsikomu omogočila študij.
    Pozdrav, blue

    OdgovoriIzbriši
  6. Pozdravček Modri,
    mislim, da študij na daljavo nikakor ne pomeni, da nismo komunikativni, samo komunikacija poteka nekoliko drugače. Pa sem kljub temu prepričana, da energija med nami poteka, čeprav si nismo fizično blizu. Vsekakor pa se strinjam, da ob današnjem tempu življenja študij na daljavo prinaša ljudem možnost nadgradnje izobrazbe.
    Jaz imam sicer raje malo "staromodne " načine komunikacije, pa vendar živimo v tukaj in sedaj in se moramo prilagoditi sodobnemu načinu življenja in komuniciranja...Le kako smo se včasih, ko še ni bilo mobitelov sploh lahko kaj zmenili?
    Čao, Monika

    OdgovoriIzbriši
  7. Ojla, Plavčki

    Monika, včasih smo se zmenili bolj na sigurno bi jaz rekla. Ob določeni uri, na določenem mestu.
    Pa četudi je nekdo zamudil, smo čakali in čakali dokler se ni prikazal, saj nem drugo ni preostalo.
    Danes pa se preden se zberemo, še večkrat pokličemo in velikokrat sprašujemo neumnosti : » Se sigurno dobimo? Te še prej pokličem, preden štartam, če pride kaj vmes se slišiva, in podobno«.
    Mislim, da smo se včasih bolj »držali dogovorjenega«, danes nam sodobna komunikacija včasih prav pride tudi za izgovore,….

    In ti Blue, ki sprašuješ, če na daljavo komuniciramo?
    Pa še kako, zverzirali smo se v tipkanju v nulo, simbolni znaki, pa so nadomestek izražanja našega počutja.
    Menim, da pa da verjetno pogosto bolj pogrešamo stisk roke, ali objem ali iskrico v očeh,…

    No, kakorkoli že, naša naveza v Modrem dobro deluje.
    Bodite fajn
    Marjetka

    OdgovoriIzbriši
  8. Pozdravček Modrijani,
    Res je Marjetka, tudi jaz mislim, da se kar dobro znajdemo v tej naši komunikaciji na daljavo. Čeprav sem mnenja, da smo imeli mi, ki imamo malo starejši emšo mogoče malo več težav z učenjem računalniških veščin, kot jih imajo naši otroci, ki so pravzaprav rasli ob računalniških igricah, mobitelih in podobnih komunikacijskih napravah.
    Tako pač je, mi smo kot otroci več časa porabili za razne gozdne igre in plezanje po drevesih - komunikacija je potekala iz oči v oči, danes pa komuniciramo takole, "bolj moderno".
    Čao,Monika

    OdgovoriIzbriši
  9. V primerjavi s klasičnim načinom komuniciranja imajo sodobni načini komuniciranja kar nekaj prednosti. Izmenjava različnih dokumentov je veliko bolj preprosta, hitrejša, saj soudeleženec prejme dokumente takoj, pri klasičnem načinu smo pri izmenjavi dokumentov omejeni (hitrost poštne dostave, kvaliteta FAX sporočil,..). V nekaterih primerih (videoklic, videokonferenca) je stik tudi bolj oseben saj soudeleženca tudi vidimo.
    Razvoj družbe je s sabo prinesel uporabo informacijske tehnologije v vsakdanjem življenju in posledično modernejše načine komuniciranja, ki so hitrejši, cenejši in učinkovitejši v primerjavi z načini komuniciranja v preteklosti. Uporaba elektronske pošte, mobilnih telefonov interneta... je samoumevna ne samo v poslovenem okolju marveč tudi v zasebnem življenju.
    Sama menim, da smo ljudje z modernejšimi načini komuniciranja samo pridobili, seveda pa se moramo zavedati tudi pasti, ki jih s sabo prinaša uporaba informacijske tehnologije.
    Sodobna komunikacija je hitra, tako kot je hitro življenje v sodobni družbi. Informacijska družba nam »servira vse takoj na krožnik«. Tako smo se tudi navadili živeti: hitro, stresno in poceni. Ne znamo več čakati, nimamo več potrpljenja, hitro se razburimo in to vse zaradi tega, ker smo navajeni hitre komunikacije in hitrega življenja.

    OdgovoriIzbriši